Menü Bezárás

Bbq és Grill eszközök amelyekkel dolgozom

Első offset smokerem

Bojlerből készült offset smokerem az MVM 2017-es Alkotó Energia pályázatán különdíjas lett, a mai napig Bácskai Tamás barátomnál üzemel.

https://2017.alkotoenergia.hu/kozonsegszavazas/palyazat/1998

Második offset smokerem (reverse flow)

A legautentikusabb bbq eszköz, melyet legalább 2 éves, száraz keményfával fűtök. Ez az eszköz nagyobb szakértelmet kíván, és több odafigyelést, a nehezen zabolázható/moderálható fatüzelés miatt. Egyedi állagú/textúrájú és ízű húsok készíthetők a folyamatosan áramló füstös hő miatt. Magasabb 170-180 fokos hő tartományban is üzemel.

Szekrény smokerek (az Ikrek)

Szigetelt, visszáramlású stabil smoker, mely faszénnel vagy brikettel fűthető. Különböző füstölőfák tűztérbe helyezésével kapja meg a hús a jellegzetes füstös aromát. Igazi Low & Slow bbq stílusú sütésekhez a legalkalmasabb(pl: marha szegy, pulled pork). Gn 1/1 méretű 4db sütő ráccsal rendelkezik.

Téglából épített, samottal bélelt szekrény smoker

Barabás téglából épített szekrény smoker ami akár 280 fokig is felfűthető. Tűztere samottal bélelt, sütőtere kerámia vakolattal bevont, szigetelt duplafalú sütő és tűztér ajtókkal. A levegő beáramlását egy 2”-os csövön keresztül szabályozhatjuk, a vizes tálca alatt egy kivehető deflektor lemez moderálja az áramló hőt. A klasszikus bbq húsok mellett, Porcetta, csülök de akár kenyér, és pizza sütésére is alkalmas.

Hibachi asztali faszenes grillek

Faszénnel vagy brikettel fűthető kis grillező eszköz, saválló anyagból, melyek kialakításuk révén akár egy asztal közepére is ráhelyezhetők. Égéstere egy külön kiszedhető betétből áll, amely jóval kisebb, mint maga az egység, ezért nem forrósodik át. 6-8 személy folyamatos kiszolgálására lett tervezve. Kétféle ráccsal rendelkezik, illetve nyárson sült ételek és kürtöskalács elkészítéséhez is kiváló. Akár beltéren is használható. A Hibachi tradicionális Japán eredetű grill eszköz.

Broil king grillsütő

Befejező műveletek elvégzésére, készre sütéskor alkalmazom, vagy ha a helyszín adottságai nem engedik a több száz kilós eszközök kihelyezését. A sütőt az első veszprémi grill bajnokságon elért első helyezésem díjaként kaptam. Köszönet a veszprémi Aura Hidromasszázs Stúdiónak.

https://aurawellness.hu/termekeink/kerti-grill-grillfelszereles.html

Asado sütési stílus

2db 1,5×1,5 méteres vas tűzrakó tálca, egységenként 4-4 db cross-szal(kereszttel). Nagyon speciális mégis egyszerű elveken működő sütési technika. Dél-Amerikából származik, Argentínában és Uruguayban közösségi és tradicionális módszer. A 19. század kezdetén a gauchok sütötték az egész állatokat, kecskét, bárányt, marha oldalast, fém keresztre kifeszítve, nyílt tűzön. Szigorúan csak fával tüzeltek, nem pácoltak csak sütés előtt sóztak, és fűszeres lébe mártott rozmaringcsokorral dörzsölték a húsokat. A parázsra lecsöpögő húsból kicsorgó zsiradékból felszálló füsttől egyedi aromát kap a hús.

Sokác edények

2db 8literes és 2db 5literes sokác kerámia edény. Babgulyás/köcsögös bab illetve töltött káposzta készítésére alkalmas mázas kerámia edény. Jó pár emberöltővel ezelőtt a földművelésből élő sokácok, kimentek a szántóra és babbal, vízzel, füstölt hússal némi zöldséggel megrakott sokácedény mellett tüzet raktak, majd elmentek dolgozni. A déli harangszó jelezte, hogy az ebéd elkészült. Mohácson évente hagyomány őrző sukácbab készítő versenyt/fesztivált szerveznek. A jó sokác étel titka a kiváló alapanyag, a többit az edény és a tűz elvégzi helyettünk.

Köszönet a kiváló minőségű kerámia edényekért a balatonalmádii Kemencés Cserépedények gyártójának, Nagy Györgynek https://www.balatonifazekas.hu/

Éger fa deszkán sütés/grillezés

Éger fán általában halat sütök, a legelterjedtebb a bőrös lazac filé. Én mégis a környékbéli, édesvízi halakat részesítem előnyben, mint például a fogasfilé. Kétféle módon süthetünk éger fán. Az egyik módszer,hogy egy éjszakára fűszeres vízbe áztatjuk majd a grillre rakjuk és ezen sütjük meg a halfilét. Sütés közben az éger fa meg-meg pörzsölődik és enyhén füstölni kezd. A fűszeres füst aromája sütés közben átjárja a halat és egyedi ízt kölcsönöz.

A másik lehetőség, hogy a halfilét saválló dróttal vagy szeggel az éger fára rögzítjük, és parázs/enyhe tűz felett 45 fokos szögben rögzítjük és lassan megsütjük.

Vulcanus grillek

Egyedülálló technológiával ellátott, karbantartást nem igénylő Vulcanus grillek két féle méretben Vulcanus Pro730 és Pro910 Chef Grill, rengeteg kiegészítővel rendelkezik. Rendkívül masszív megbízható és időjárás álló grill. A sütőfelületen különböző hőzónákat lehet kialakítani pl. hamburger sütésnél a húspogácsának tűz forró, a bucinak pedig visszafogottabb hő szükséges.

https://www.facebook.com/ProfilGrill

Kamado kerámia grill

Nagyon sok oldalú eszköz amiben minden is elkészíthető. Kiválóan alkalmas direkt, indirekt, vagy akár pizza sütésére is.

Ooni Koda 16” gázüzemű pizza kemence

Egyedi kialakítású sütő, amiben akár egy 40 centi átmérőjű pizzát is meg lehet sütni. A 350 fokos üzemi hőmérsékletet 15 perc alatt éri el. Kerámia rostokkal szigetelt test. Akár 500 fokra is felfűthető, autentikus nápolyi jellegű pizzát süthetünk 90 másodperc alatt, de fociacca és egyéb kenyér félék sütésére is alkalmas. Behajtható lábaival és kis súlyából adódóan teljesen mobil, könnyen szállítható.